Uw tuin is nóg mooier als het gazon er goed bij ligt. Groen gras blijft gezond als het slim is aangelegd en goed wordt verzorgd. Wij geven u daarom in vijf stappen tips om het gazon aan te leggen én te onderhouden. Om alvast een tipje van de sluier te lichten: een goede voorbereiding, bodemverbetering, verticuteren, zaaien en verzorging zijn de sleutel als u graag groen gras wilt. De benodigde stappen lichten we in dit blog toe.

 

Groen gras - goede voorbereiding

Stap 1: groen gras begint met een goede voorbereiding

Als er nog geen gras in uw tuin ligt, dan moet de grond worden klaargestoomd voor het nieuwe gazon. De grond moet het immers mogelijk maken om gras te laten wortelen en groeien. Tips bij deze stap zijn:

  1. Ga na wat het startpunt van uw tuin is.
  2. Voer het overtollige zand af uit de tuin.
  3. Spit de aarde goed door.

Verder lezen over de voorbereiding

Tip: bent u van plan een gazon aan te leggen? Plan dit dan vanaf de maand april, zodat de vorstperiode officieel voorbij is en het gras goed kan wortelen en groeien.

Groen gras - bodemverbetering

Stap 2: bodemverbetering voor het gazon

In een te natte grond gaan wortels rotten. In een te droge grond verdroogt het gras. Zo krijgt uw gazon weinig kans om gezond te groeien en kunt u niet genieten van groen gras. Reden temeer om een goede bodemverbeteraar te gebruiken. Kars & Stoop Hoveniers gebruikt voor dit doel lavakorrels omdat die:

  • De toplaag van het gras verluchten.
  • De inworteling van het gazon bevorderen.
  • Meer poriën in de bodem realiseren.
  • De waterhuishouding verbeteren.

Let op: bodemverbetering is niet hetzelfde als compost. In laatstgenoemde zitten vaak zuren en onkruidzaden en dat is juist níet gewenst voor uw gazon.

 

Groen gras - verticuteren

Stap 3: verticuteren voor meer lucht

De bodemverbeteraar maakt de grond luchtiger voor groen gras. Dat is wat de wortels nodig hebben om te kunnen ademen en groeien. Harde lagen mos of plantaardig afval van het gazon kunnen ervoor zorgen dat het gras niet goed kan ademen en minder water tot zich kan nemen. Het mos en andere belemmeringen worden verwijderd door het gazon te verticuteren met een daarvoor bestemde verticuteermachine of -hark. Na de wintermaanden is er vaak meer mos in het gazon terug te vinden. Het is echter aan te raden niet vaker dan één keer per jaar te verticuteren (bijvoorbeeld in het voorjaar), omdat het gazon tijd nodig heeft om van de behandeling te herstellen.

Verder lezen over verticuteren

Tip: mos tegengaan? Strooi dan kalk op het gazon.

 

Groen gras - zaaien van het gazon

Stap 4: zaaien van het gazon

Met verticuteren wordt het mos uit het gazon gehaald, wat mogelijk kale plekken oplevert. Gelukkig kan dit eenvoudig worden verholpen door nieuw graszaad te strooien op de plekken die opgevuld moeten worden. Idealiter wordt hetzelfde type zaad gebruikt als het gras dat al groeit. Vergeet niet om de nieuw aangezaaide delen goed te onderhouden en vochtig te houden totdat de zaden tot bloei zijn gekomen.

Tip: ook hier geldt weer dat u het beste nieuw gras kunt zaaien vanaf de maand april.

 

Groen gras - gazonverzorging

Stap 5: verzorging van groen gras

Eind februari kan het gazon worden bemest, zodat het gras na de winterperiode alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Vanaf eind maart kunt u voor de eerste keer maaien. Het is wel slim om de resten bemesting van het gazon te verwijderen voordat u begint. Maaien is goed, maar als u dit te vaak doet dan krijgt het gras geen tijd om te herstellen. Te lang gras maaien zorgt ervoor dat de sprieten scheuren, wat de gezondheid ook niet ten goede komt. Het is dus belangrijk regelmatig te maaien! Breken er warme dagen aan en regent het minder? Zorg dan dat u uw gazon voldoende water geeft.

Tip: een volgroeid gazon kunt u het beste ongeveer twee keer per week maaien.

Bent u van plan gras aan te leggen of wilt u graag advies over uw huidige gazon? Kars & Stoop Hoveniers komt graag bij u langs om u van een advies op maat te voorzien. Neem contact met ons op!